BlogsChronisch ziekTweedeling zorgverzekeringen dreigt door budgetpolis

Tweedeling zorgverzekeringen dreigt door budgetpolis

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt zich zorgen over de solidariteit op de zorgverzekeringsmarkt. De toezichthouders ziet dat zorgverzekeraars steeds meer budgetpolissen met beperkende voorwaarden aanbieden. Een budget zorgverzekering is vooral gericht op jonge en gezonde verzekerden. Waarom is dit een probleem? 

Butgetpolis in een notendop

Kort gesteld is een budgetpolis een uitgeklede versie van de basiszorgverzekering. Er zijn twee belangrijke beperkingen die kunnen gelden bij een budgetpolis. Zo heb je doorgaans minder keus in zorgverleners waarvoor een volledige vergoeding geldt. Kies je toch voor een zorgverlener waar de verzekeraar geen contract mee heeft, dan betaal je mogelijk de zorg (deels) zelf.

Naast de keuzevrijheid moet je bij veel budget zorgverzekeringen meer dingen via internet regelen. Zo is het niet vanzelfsprekend dat je bij iedere apotheek jouw medicijnen kunt halen. In sommige gevallen is het alleen mogelijk om van een internetapotheek gebruik te maken.

Goedkoopste zorgverzekering voor specifieke groepen

Zorgverzekeraars kunnen budget zorgverzekeringen goedkoper aanbieden omdat ze zelf minder kosten maken. Het beperkte karakter van de verzekering hoeft op zich geen probleem te zijn. Kiezen voor deze goedkoopste zorgverzekering is vooraf te overwegen als je jarenlang weinig zorg nodig gehad hebt en kerngezond bent. In die situatie heb je wel het voordeel van de lagere premie, maar nauwelijks last van de beperkingen.

Tweeling bij afsluiten zorgverzekering

De NZa is voorstander van concurrentie op de zorgverzekeringsmarkt. Wel waarschuwt de instantie voor tweedeling. De kans bestaat dat er door dit gedrag een tweedeling ontstaat tussen polissen voor jonge en gezonde verzekerden en polissen voor mensen die meer zorg nodig hebben. Omdat de zorgkosten door alle verzekerden samen moeten worden opgebracht, zorgt deze tweedeling ervoor dat verzekerden zonder budgetpolis relatief steeds meer gaan betalen voor hun zorgverzekering.

Meer compensatie voor chronisch zieken

Naarmate zorgverzekeraars meer chronisch zieke verzekerden in hun verzekeringsbestand hebben, krijgen ze daar een compensatie voor vanuit de overheid. Dit is een vrij ingewikkeld systeem waar we je verder niet mee zullen vermoeien. De NZa staat achter het voornemen van VWS om deze compensatie op te schroeven. Aan de andere kant wordt juist maatregelen genomen om de winst op zeer winstgevende polissen te beperken. Deze plannen moeten de gevreesde tweedeling tegen gaan.

Via zorgverzekering.net kun je alle zorgverzekeringen vergelijken, ook de budgetpolis. We tonen bij de vergelijkingsresultaten meteen hoe het zit met de vrije zorgkeuze. Zo weet je waar je aan toe bent. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De snelste weg naar de beste keus

Vergelijken

© [2022] zorgverzekering.net – Alle rechten voorbehouden