BlogsZorgverzekering 2023Naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis? Dit is het verschil

Naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis? Dit is het verschil

Een naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis? Je hebt keus uit deze drie hoofdsmaken bij het afsluiten van de basiszorgverzekering. De restitutiepolis biedt de meest ruime zorgkeuze, maar is doorgaans niet de goedkoopste zorgverzekering. Naast de premie verschilt ook de manier waarop de kosten van zorgverleners worden vergoed.

Verschillen naturapolis, restitutiepolis en combinatiepolis

Naturapolis basiszorgverzekering

Een naturapolis is één van de vormen die je kunt kiezen als basiszorgverzekering. Een kenmerk van de naturapolis is de beperktere zorgkeuze. Al is keuze nog wel een stuk groter dan die van een budgetpolis.

Wat gebeurt er bij niet-gecontracteerde zorg?
Zorg die onder de basiszorgverzekering valt wordt bij een naturapolis volledig en rechtstreeks vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. De verzekeraar betaalt de zorgaanbieder, zonder dat jij ertussen zit. Wil je naar een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan dekt de verzekeraar gemiddeld 70 tot 80 procent van de kosten. De rest betaal je zelf. In sommige gevallen moet je wel eerst de volledige zorgkosten zelf voorschieten. Later ontvang je pas de vergoeding.

Restitutiepolis basiszorgverzekering

Een restitutiepolis is het type basisverzekering met de meeste keuzevrijheid. Je kunt bij een restitutiepolis dus grotendeels zelf bepalen naar welk ziekenhuis of zorgverlener je gaat, zonder dat dit invloed heeft op de dekking en vergoeding.

Wat gebeurt er bij niet-gecontracteerde zorg?
Ook met een restitutiepolis kopen verzekeraars zorg in. Dit doen ze vaak met de meeste zorgaanbieders. Toch kan het voorkomen dat je naar een behandelaar wilt die niet gecontracteerd is, ook dan wordt de zorg vergoed. Het kan echter wel voorkomen dat je eerst de zorg zelf moet betalen en dat je later pas de vergoeding van de verzekeraar ontvangt. Daarnaast krijg je 100% van het marktconforme tarief vergoed. De hoogte hiervan vind je terug in de polisvoorwaarden. Is de zorg duurder? Dan betaal je het bedrag boven het marktconforme tarief zelf.

Combinatiepolis basiszorgverzekering

De combinatiepolis is een combinatie tussen een naturapolis en restitutiepolis. Dit houdt in dat je voor bepaalde soorten zorg volledige keuzevrijheid hebt, waarbij de zorg tot het marktconforme tarief vergoed wordt. Voor andere zorgvormen geldt een ruime keuze vrijheid, waarbij je wel een lagere vergoeding krijgt als je kiest voor een zorgverlener die geen contract heeft met je verzekeraar.

Wat gebeurt er bij niet-gecontracteerde zorg?
Met een combinatiepolis zijn er meestal met alle ziekenhuizen in Nederland afspraken gemaakt. Zo je bij elk ziekenhuis terecht zonder dat je hoeft in te leveren op de dekking. Voor andere zorg, bijvoorbeeld een psycholoog, is de keuze iets beperkter, maar nog steeds ruim te noemen. Kies je toch voor een niet-gecontracteerde zorgverlener dan ligt de dekking rond de 70 tot 80 procent. De rest moet je zelf betalen. In sommige gevallen moet je ook eerst zelf de kosten voorschieten en ontvang je later pas de vergoeding van de verzekeraar.

Budget zorgverzekering

Naast de genoemde type zorgverzekeringen is er ook de budgetzorgverzekering. Dit type zorgverzekering geeft de minste vrijheid om naar een zorgverlener te gaan die door jou is uitgekozen. Tegenover dit nadeel staat het voordeel van een doorgaans lagere zorgpremie. Kies je toch voor een zorgverlener waar de verzekeraar geen contract mee heeft, dan betaal je mogelijk de zorg (deels) zelf. Het prijsverschil in premie en de andere dekking van de budgetzorgverzekering baart sommige organisaties zorgen, die vrezen voor een tweedeling op de zorgmarkt.

Bij het vergelijken van de zorgverzekering via Zorgverzekering.net kun je eenvoudig zien welke zorg en welke zorg niet onder de dekking valt. Daarnaast geven we ook aan in hoeverre er keuzevrijheid is bij het kiezen van zorgverleners. Uiteindelijk is het aan jou of je kiest voor een Naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De snelste weg naar de beste keus

Vergelijken

© [2022] zorgverzekering.net – Alle rechten voorbehouden