BlogsAanvullende zorgverzekeringAanvullende zorgverzekering afsluiten, nodig of overbodig?

Aanvullende zorgverzekering afsluiten, nodig of overbodig?

Een aanvullende zorgverzekering afsluiten doe je voor zorg die niet onder de  basiszorgverzekering valt. De laatste dekt alleen de meest essentiële zorg. Voor bijna elk soort zorg die niet in het basispakket valt, bestaat wel een aanvullende zorgverzekering. Denk bijvoorbeeld aan een tandartsverzekering of aanvullende fysiotherapie verzekering.

Aanvullende zorgverzekering als pakket of losse module

In tegenstelling tot de basisverzekering staat de inhoud van een aanvullende zorgverzekering niet vast. Hierdoor bestaan er verschillende soorten aanvullende verzekeringen. Sommige verzekeraars bieden complete pakketten aan, terwijl je bij andere juist kunt kiezen voor allerlei losse modules. Het nadeel van complete pakketten is dat je soms meer zorg gedekt is dan je nodig hebt. 

Soorten aanvullende zorg

Dit zijn de meest voorkomende aanvullende zorg modules die je kunt afsluiten: 

  • Medische hulp in het buitenland
  • Fysiotherapie
  • Tandartsverzekering en orthodontist
  • Anticonceptie
  • Vergoeding bril en contactlenzen
  • Alternatieve geneeskunde
  • Zwangerschap en geboorte 
  • Podologie

Net als de basiszorgverzekering vergelijk je via Zorgverzekering,net eenvoudig en snel de aanvullende zorgverzekeringen voor 2023.

Maximum vergoeding aanvullende zorgverzekering

Zorgverzekeraars mogen voor de aanvullende zorgverzekering zelf de voorwaarden bepalen. Daarom mogen verzekeraars klanten weigeren. Ook geldt er bijvoorbeeld soms een wachttijd voor je een bepaalde behandeling kunt krijgen. Je moet dan bijvoorbeeld minstens één jaar de verzekering hebben voor je vergoeding voor een beugel of kroon krijgt. 

Geen acceptatieplicht, soms wel een wachttijd

Zorgverzekeraars mogen voor de aanvullende zorgverzekering zelf de voorwaarden bepalen. Daarom mogen verzekeraars klanten weigeren. Ook geldt er bijvoorbeeld soms een wachttijd voor je een bepaalde behandeling kunt krijgen. Je moet dan bijvoorbeeld minstens één jaar de verzekering hebben voor je vergoeding voor een beugel of kroon krijgt. 

Premies aanvullende zorgverzekering

De premies van een aanvullende zorgverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste zijn het soort zorg, de maximale vergoedingen en de zorgverzekeraar zelf. Bij het vergelijken van aanvullende zorgverzekeringen is het dan ook belangrijk om niet alleen uit te gaan van de premie. Neem bij de afweging ook mee hoeveel behandelingen en / of welk bedrag er wordt vergoed voor de zorg die je wilt verzekeren. 

Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?

Die vraag kunnen we niet direct voor je beantwoorden. Voor sommige aanvullende zorgverzekeringen kun je van voren vaststellen dat het nuttig is. Bijvoorbeeld wanneer je zoon of dochter toe is aan een beugel. Een tandartsverzekering met orthodontiedekking is in die situatie geen overbodige luxe. Heb je zelf slechte tanden of tob je al tijden met je rug en is een gang naar de fysiotherapeut nodig? Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering die deze zorg (deels) kan zinvol zijn. 

In feite komt het bij aanvullende zorgverzekeringen op neer of je het risico wilt lopen dat je misschien te maken krijgt met zorgkosten die je plotseling moet betalen. Als je dit risico wilt verkleinen, kan een aanvullende zorgverzekering de oplossing zijn. Met de maandelijkse zorgpremie die je betaalt, spreid je de kosten. Uiteraard kan het ook voorkomen dat je de zorg toch niet of minder nodig hebt gehad in dat jaar. Daar profiteert de zorgverzekeraar van in dat geval.

Wil je de premies voor de aanvullende zorgverzekering voor 2023 vergelijken of ben je benieuwd naar de dekking? In onze zorgvergelijker zetten we het voor je op een rij. Zo kun je een bewuste keus maken bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De snelste weg naar de beste keus

Vergelijken

© [2022] zorgverzekering.net – Alle rechten voorbehouden